29 novih natječaja u prvih 6 mjeseci

Ratari, vinogradari i mladi poljoprivrednici prvi na redu

Ministarstvo poljoprivrede podiže ljestvicu. Nakon što je Ministarstvo gospodarstva za prvu polovinu ove godine najavilo natječaje za poduzetnike vrijedne 600 milijuna kuna, ministar Tolušić uzvratio je planom teškim 3,75 milijardi kuna za natječaje iz Programa ruralnog razvoja. Hoće li pojednostavljenje natječajnih procedura stvarno omogućiti praćenje planirane dinamike ili ćemo ponovno svjedočiti brojnim odgodama, predstoji za vidjeti. U svakom slučaju, plan je tu, a mi vam donosimo presjek njegovih glavnih odrednica.

Najpopularnije mjere idu prve

Početak godine rezerviran je za mjere 4 i 6, koje su tijekom prošle godine izazvale daleko najveći interes poljoprivrednika. Kao što smo vam već najavili, prvi je otvoren natječaj za operaciju 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti – turizam, umjetnički i tradicijski obrti, pružanje usluga i prodaja nepoljoprivrednih proizvoda“ prijave za koji kreću 26. ožujka. Za tri dana, 15.ožujka, otvara se i natječaj 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ za ratare, vinogradare i cvjećare, a potom, također do kraja mjeseca, slijedi i 6.1.1. za mlade poljoprivrednike.

Prema posljednjim informacijama, u sljedeća dva tjedna svjetlo dana trebao bi ugledati natječaj za ulaganja u izgradnju i opremanje uljara i mini mljekara (operacija 4.2.1.), dok će natječaj namijenjen razvoju nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima (operacija 6.4.1.) kasniti i bit će objavljen  tek u travnju. Preostale operacije iz mjera 4 (4.1.1. voće i povrće (uključujući cvjećarstvo) te stočarstvo i peradarstvo) i 6  (6.3.1. za mala poljoprivredna gospodarstva) planirane su za svibanj, odnosno lipanj.

Čak 12 natječaja za ulaganja u razvoj i održivost šuma

Pretpostavljamo da ovom brojkom Ministarstvo poljoprivrede nudi ispriku i ruku pomirenja šumarima i drvoprerađivačima koji su cijele prošle godine iščekivali pozive i na koncu ostali praznih ruku. Ako je suditi po planu, tijekom ovog mjeseca, očekujemo prvih šest natječaja, redom:

8.5.1. Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura

8.5.2. Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture

8.6.1. Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima

8.6.2. Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva

8.6.3. Marketing drvnih i nedrvnih šumskih proizvoda

Ponovljeni natječaj za iste ove tipove operacija bit će raspisan u listopadu.

Dva natječaja po istim pravilima? Nažalost, nemoguće…

„Pratite natječaje, razvijajte ideje, pišite projekte i gradite budućnost naših ruralnih prostora“ – riječi su to ministra Tolušića kojima je pozvao poljoprivrednike da iskoriste dostupne im milijarde kuna europskog novca. Još kada bi Ministarstvo olakšalo pripremu i prestalo kontinuirano mijenjati natječajna pravila, premještati prihvatljive korisnike iz jednoga natječaja u drugi i mijenjati visine potpora, rezultati bi vjerojatno bili ne samo kvalitativno i kvantitativno superiorniji današnjima, već i vidljiviji „golim okom“. Ovako su nam ponovno predočene izmjene Pravilnika podmjere 4.1. Uz ratare, vinogradare i cvjećare, na natječaju za biljnu proizvodnju prioritetnima su proglašeni i proizvođači ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja, a visina potpore ovisit će o prethodnom financijskom poslovanju korisnika.

Više o svim natječajima možete pronaći na web stranici  EU FONDOVI.